Keresés
Autógumi webáruház

Napelemes rendszer

Hasznos információk

Hasznos információk

Point-s KÁTYÚGARANCIA

Michelin e Primacy

Vonóhorog felszerelés , vonóhorog vizsgáztatás Balassagyarmaton

Hírek - 2019-07-22
Vonóhorog felszerelés , vonóhorog vizsgáztatás Balassagyarmaton
Vonóhorog felszerelés előírásai , vonóhorog vizsgáztatás menete .

Szervizünk vállalja utólagos vonóhorgok felszerelését és elektromos bekötését is. Mivel minden autó más, ezért a vonóhorog szerelés ára típustól függ, nincs univerzális vonóhorog.Vonóhorog beszállítóink minden autótípusra kínálnak pénztárca és igényeknek megfelelőt.A vonóhorog elektromos bekötését nálunk elektromos szakember végzi, mivel az újabb típusokra kiegészítő CAN-BUS illesztő modul szükséges.Az utólagosan felszerelt vonóhorog minden esetben műszaki vizsgát von maga után, amit helyben műszaki vizsgaállomásunkon elvégzünk Önnek.

A vonóhórog felszerelése engedélyezéshez nem kötött gépjármű átalakítás . De csak autószerelő vagy autószerviz végezheti . A Felszerelésről a felszerelő megfelelelőségi  nyilatkozata szükséges a műszaki vizsgához . Valamint a vonóhorog gyártójától műbizonylat szükséges ha H engedélyezési jelű a vonóhorog , vagy E jeles jóváhagyás .

Fix, leszerelhető és levehető vonóhorog is tehető minden autóra,

ha az vízszintesen nézve nem takar a rendszámtáblába vagy a hátsó   világítótestekbe.

Amennyiben az előbb említett esetek valamelyike fennáll, csakis kivehető fejes (azaz szerszám nélkül levehető) vonóhorog tehető, a műszaki vizsgán a fixet elvileg nem fogadhatják el. A közúti forgalomban itthon a rendőr nem büntethet, ha vontatáson kívüli esetben is bent van a vonógömb. Ellenben bizonyos országokban, például Ausztriában, Szlovéniában akkor is büntethetnek, ha a rendszámba vagy lámpába nem takaró, kivehető vonóhorog fel van szerelve a nem vontató autóra.

 

 

Vonóhorgok dugaljzat szabványos elektromos bekötése :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vontatmány irányjelző visszajelzése : (3,000-4000 Ft)

A vonatkozó magyar előírások szerint, a műszerfalon el kell helyezni egy zöld színű ellenőrző lámpát az utánfutó irányjelzőjének működés visszajelzésére. A visszajelzési módra vonatkozó előírás megegyezik a normál irányjelző ellenőrző lámpáéval. Ezek szerint az ellenőrző lámpa villog, amennyiben az izzók hibátlanok. Abban az esetben, ha az izzók valamelyike meghibásodik, az ellenőrző lámpa nem világít, vagy a villogási frekvenciája megváltozik (általában duplázódik )

 

 

 

 

 

 

 

Modernebb autókhoz (IMPULZUS feszültségű, CAN-BUS, MULTIPLEX, CHECK - KONTROLL ) elektronikával rendelkezőautókhoz szükség van utánfutó levállasztó elektronikára is amely ára tipostól függően Húszezer forintól a százezret is meghaladhatja .A tranzisztorvezérlésű elektronika a jármű villamos hálózatát minimális mértékben terheli (0.001A), és teljes mértékben leválasztja az utánfutó hálózatát a gk. villamos hálózatáról. (kivéve a hátsó ködlámpa) Visszajelzés egy zöld LED-del történik, melyet a műszerfalon kell elhelyezni. Lekapcsolja a gk. hátsó ködlámpáját, és ha van ködlámpa a vontatmányon, bekapcsolja azt, valamint lekapcsolja a tolatóradart is, ha bekötöttük és aktiváltuk. A táplálása 2db 7.5A -es olvadó betéten keresztül történik, zárlat esetén megakadályozza a zárlati áram gk. hálózatára jutását.

 

A leválasztó elektronika ára autó tipstól függően húszezer forintól a százezret is meghaladhatja .

 

 

 

 

 

 

Vonóhorog felszerelés utáni műszaki vizsga :

A vonóhórog felszerelése engedélyezéshez nem kötött gépjármű átalakítás . De csak autószerelő vagy autószerviz végezheti . A Felszerelésről a felszerelő megfelelelőségi  nyilatkozata szükséges a műszaki vizsgához . valamint a vonóhorog gyártójától műbizonylat szükséges ha H engedélyezési jelű a vonóhorog , vagy E jeles jóváhagyás .

Vonóhorog felszerelés után , levizsgáztatjuk az autót , Műszaki Adatlap-on megállapitjuk a féknélküli és ráfutófékes vontatási adatokat és a kapcsolási magasságot , ez alapján az Okmány Iroda új forgalmi engedélyt állít ki a vontatási adatok bejegyzésével .

Ezután használhatja csak vontatásra a gépjárművet .

Ha vonóhorgot szereltetne autójára keresse szervizünket .

TMT AUTÓ KFT Autószerviz , műszaki vizsga és eredtvizsgáló állomás Balassagyarmat Kóvári u 12/a